Přejít k hlavnímu obsahu
Talíř s potravinami

Bílkoviny jsou často deficitní makroživinou, která může být deficitní i v případě zdravého jídelníčku. Dostatečný příjem bílkovin je přitom klíčový nejen pro hubnutí a dietu, ale také pro správné fungování našeho organismu, jedná se o základní stavební kámen všech našich buněk i tkání. V dnešním článku se proto zaměříme na bílkoviny, podíváme se na konkrétní příklad zdravého jídelníčku s deficitem bílkovin a dozvíte se také doporučení na nejkvalitnější zdroje bílkovin.

 

Bílkoviny a jejich význam

Jak už bylo zmíněno v úvodu, jedná se o základní stavební kámen všech našich tkání a buněk, s tím souvisí tvorba svalů (nových svalových vláken) a také se podílí na životních funkcích našeho organismu. Bílkoviny mají velký sytící efekt, proto jsou také skvělým pomocníkem v dietě. Kalorická hodnota 1 gramu bílkovin jsou 4 kalorie (stejně jako sacharidy). Bílkoviny obsahují také široké spektrum aminokyselin, pro nás jsou důležité zejména ty esenciální (takové, které si nedokážeme vytvořit sami). Bílkoviny můžeme rozdělit na rostlinné a živočišné, které jsou pro tělo využitelnější a nabízí také široké aminokyselinové spektrum, které je u rostlinných omezené, proto doporučuji zařadit alespoň 70 procent bílkovin právě živočišných.

Ryba

Příklad jídelníčku s deficitem bílkovin

Často mají lidé dojem, že se stravují zdravě, ale přesto nevidí žádné výsledky (ať už tukové úbytky či svalové nárůsty) a často je na vině právě nedostatek bílkovin ve stravě. Proto nyní uvedu příklad na první pohled zdravéhé jídelníčku, který ovšem obsahuje minimum bílkovin (živočišné dokonce žádné).

 

Snídaně: Ovesná kaše s medem a banánem

Svačina: Jablko

Oběd: Těstovinový salát

Svačina: Zeleninový mix

Večeře: Žitný chléb s avokádem

 

Podívá-li se na tento jídelníček člověk, který není znalcem zdravé výživy, uvidí zdravý jídelníček, ale každý výživový specialista na první pohled vidí nedostatek bílkovin. Proto je nutné svůj příjem bílkovin pečlivě hlídat.

Hovězí maso s bylinkami

Nejkvalitnější zdroje bílkovin

A kde bílkoviny čerpat? Nejkvalitnější bílkoviny jsou bílkoviny živočišné.

Zdroje živočišných bílkovin jsou: Drůbeží maso, vepřová panenka, ryby, mléčné produkty, vejce, drůbeží šunka, proteinový prášek, hovězí libové, vnitřnosti.

Méně využitelné s užším aminokyselinovým spektrem jsou rostlinné bílkoviny.

Zdroje rostlinných bílkovin jsou: Čočka, cizrna, fazole, rýže, hrách, quinoa, sója, konopné a chia semínka, ořechy, tempeh, ovesné vločky, tofu.

x

Hledáme redaktory

Staňte se redaktorem Lifestyle magazínu.

Napište článek s tématem lifestyle. Články by měly být srozumitelné, věcné a názorné. Pište o tom čemu rozumíte, k čemu máte vztah, co vás baví. Za publikované články získáte finanční odměnu.

Článek musí být Vaší tvorby a nikde jinde nepublikovaný. Možná je také dlouhodobá spolupráce jako stálý redaktor.

Náměty a své články pište na redaktor@lifestyle.cz

Stránky provozuje:

SAIT CZ spol. s r.o.

IČO: 43962271 (ares)

Jsme platci DPH, DIC:CZ43962271